Blokujące się biegi 1,9 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paszko
    Classic
    • 2008
    • 2

Zamieszczone przez 2pac
    ... ale jak mowie, zbyt odlegla data zeby gdybac
    co prawda to prawda
  • mgrio
    Classic
    • 2007
    • 8

Witam wszystkich! Mam poważny problem z biegami a mianowicie - od pewnego czasu wrzucenie 1 graniczy z cudem wsteczny ze zgżytem, 3 lekki zgrzyt, 5 ciężko.
    Problemy zaczęły się jakieś 10 tyś temu poleciał łącznik plastikowy wysprzęglika z linkami - po wymianie wróciło do normy. Myslałem ze to kwestia regulacji ale nic nie dała. Sprzęgło bierze od samej podłogi przy wduszaniu na biegu puszcza od samej góry więc myślę ze ok. Ciekawe jest to że na zgaszonym silniku biegi wchodzą jak po masełku. Potrzebuje opinii - stawiam na wysprzęglik ale na forum ktoś pisał o pompie sprzęgła co o tym myslicie?? A może synchronizator??
    PS: używałem "szukaj" - były podobne problemy ale jednoznacznej odpowiedzi brak..

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Synchronizatory raczej nie ( były by zgrzyty i nie na wstecznym)
      Generalnie stawiał bym na wysprzęglik, ale moze bardziej doswiadczeni koledzy sie wypowiedza.
      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• mgrio
        Classic
        • 2007
        • 8

właśnie rozmawiałem z moim mechanikiem (do aso nie pojade bo zechca za samo wyjecie skrzyni z 500 zł...) on też stawia na wysprzeglik lub pęknięta sprężynkę w tarczy sprzęgła ewentualnie jakaś tam tulejka w skrzyni - miał takie same objawy w audi a4 - zobaczymy w każdym bąć razie mówi że 300 zł max ten bal mnie wyniesie więc troszkę mi ulżyło. Dobrze mieć takigo pana Henia - ostatnio mi robił uszczelniacz wału od strony skrzyni bo był pęknięty i ciekło, wymiane paska rozrządu, oleje płyny (servis po zakupie) robocizna - 200 zł :lol:

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

mgrio, na 100 % wysprzeglik, mialem podobnie, ale z duuuuuuuuzo slabszymi objawami, bo jestem taka mala menda, co jak cos juz nie bangla raz jak nalezy, to naprawiam

Wystarczylo, ze raz mi 3ka nie wskoczyla ...
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• superspeedo
            Drive
            • 2007
            • 80

Może nie tyle wysprzęglik bo wymieniałeś, co pompka sprzęgła ta przy pedale, też tak miałem, ale u mnie zbiegło się kilka rzeczy naraz. Nie wchodziły biegi, przy puszczeniu sprzęgła było takie turkotanie. Po wymienie wysprzęglika niewiele pomogło, po wymienie pompki sprzęgła chwilowo się poprawiło, ale nie do końca, bo niemogło.

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

superspeedo, rozumiem ze piszesz o Miedzyrzeckiej :?:

Komentarz

• superspeedo
                Drive
                • 2007
                • 80

misiek^wro czemu tak sądzisz :?:

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Zamieszczone przez superspeedo
                  . Mechanicy z polecanej tu stacji stwierdzili
                  Czesto polecamy Miedzyrzecka, wiec tak jakos skojarzylem, bo z Wroclawia jestes :twisted:

Komentarz

• superspeedo
                    Drive
                    • 2007
                    • 80

:wink: Polecane są głównie ASO Autoexpres i Jetronic i jeszcze jeden z Trzebnicy :? Jeden już znam, teraz będę jeździł do tego bardziej polecanego.

Komentarz

• latar998
                      Drive
                      • 2007
                      • 76

mgrio jak naprawisz daj znać co było 8)

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

superspeedo, no to Miedzyrzecka do Autoexpress. Tam Ci taka krzywde zrobili :?:

ZTCW Marcin ( naprawde dobry mechanik ) jeszcze tam pracuje, choc jakis czas temu przed nowym rokiem bodajze zlozyl wypowiedzenie, bo wlasciciel jest mocno pop...

Kiedy to mialo miejsce :?:

Komentarz

• coyota
                          Drive
                          • 2007
                          • 94

Mam podobnie tylko z 1.4 BCA, i problemy z R,1,2. 1 i 2 nie chca wchodzic a r wlatuje na luziku
                          dzis byłem badali i powiedzieli ze jakies tuleje popychaczy sa wyrobione (?) cokolwiek to znaczy bo nie znam sie na tym. czekam na zcesc owa i beda wymieniac.
                          OCTAVIA I 1.4BCA 2007
                          COROLLA CLUB E10 TEAM Sekcja Czerwona
                          „Czym lepiej poznaje swojego psa tym mniej lubię ludzi”

Komentarz

• sagol
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 83

ja mam identycznie. Różnica jest tylko taka, że objawia sie to przy rozgrzaniu auta.

Komentarz

• superspeedo
                              Drive
                              • 2007
                              • 80

Zamieszczone przez misiek^wro
                              superspeedo, no to Miedzyrzecka do Autoexpress. Tam Ci taka krzywde zrobili :?:

ZTCW Marcin ( naprawde dobry mechanik ) jeszcze tam pracuje, choc jakis czas temu przed nowym rokiem bodajze zlozyl wypowiedzenie, bo wlasciciel jest mocno pop...

Kiedy to mialo miejsce :?:
                              Tak, wiem że jest tam Marcin, on mi wymieniał siłownik sprzęgła i za patrzenie na robotę i zadawanie pytań odnośnie Skody nie policzył mi 100zł za wymiene jak ten drugi. A 2 razy jak byłem później to już Marcina nie widziałem :idea:

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

superspeedo, czyli Marcin dal sobie siana ... odnosnie samej Miedzyrzeckiej to juz jej nie polecam Stracili najlepszego mechaniora ... :evil:

Komentarz

• superspeedo
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 80

Zamieszczone przez misiek^wro
                                  superspeedo, czyli Marcin dal sobie siana ... odnosnie samej Miedzyrzeckiej to juz jej nie polecam Stracili najlepszego mechaniora ... :evil:
                                  Czyli teraz wrazie czegoś zostaje Jetronic na Opolskiej :wink: Narazie mój szkodnik jest w ogłoszeniu, jeśli go nie sprzedam, dogadałem się z Fatherem i będzie u niego stał na Podkarpaciu i czekał na mnie aż wrócę, chociaż pewnie wtedy będę chciał kupić niemiłosiernie piękną Octavię II, najpiękniejsze auto na rynku, ale jeszcze dla mnie trochę za drogie :roll:

Komentarz

• mgrio
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 8

No więc Panowie sprawa wygląda tak: skrzynia wyjęta wysprzeglik chodzi ok, tarcza niby była ok - sprzegło brało od podłogi - pracowało w całym zakresie ale po wyjęciu tarcza zjechana. Mechanior wymienił tarcze włożył skrzynie i zonnk dalej to samo. Wymontował wysprzęglik, wysprzęglał "ręcznie" metalowym bolcem i dalej to samo - sprzęgło do końca nie wysprzęgla. Wyjęcie skrzyni ponowne, sprawdzenie ponowne docisku (wyglądał ok przy pierwszym podejściu). diagnoza teraz jest taka, że na 99 to docisk ale jeszcze ma jutro rozebrać dwumasówkę i sprawdzić czy nie jest krzywa bo twierdzi że ona nie ma wentylacji i się przegrzewa (w sumie coś w tym może być bo są na allegro nawet patenty zastępujące dwumasówkę). Auto stoi już chyba od czwartku na warsztacie i jak jutro postawi diagnozę na 100% to może w srode wyjadę ..... puki co zony matiz mi pozostaje

Komentarz

• coyota
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 94

U mnie sprawa się wyjaśniła... banalna historia... Otóz odłamał się kawałek plastyku na lewarku ( pod mieszkiem), który utrzymywal dystans lewarka w odpowiednim położeniu. Koszt częsci 30 PLN. Roboty na 30 minut...
                                      Teraz to tylko trzeba wykonac
                                      Częśc zamówiona będzie w poniedziałek
                                      OCTAVIA I 1.4BCA 2007
                                      COROLLA CLUB E10 TEAM Sekcja Czerwona
                                      „Czym lepiej poznaje swojego psa tym mniej lubię ludzi”

Komentarz

• mgrio
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 8

Już po temacie, auto w garażu ale trwało to w sumie tydzień. Przyszedł dzisiaj docisk sprzęgła i jest ok, przyczyną był on i tarcza sprzęgła, założone jest też nowe łożysko - biegi chodzą idealnie. Części tarcza + docisk + łożysko 450 zł + robocizna 350.
                                        Pojawił się natomiast inny problem - hamulce - spadł przewód z serwa i pedał był twardy po założeniu niby jest ok ale co nte hamowanie twardnieje i siła hamowania słabnie. Odłożyliśmy sprawę już na jutro ale jest gdzieś jakaś nieszczelność

Komentarz

Pracuję...